Германия постави нов рекорд за износ на оръжие през 2023 г.,

...
Германия постави нов рекорд за износ на оръжие през 2023 г.,
Коментари Харесай

Германия изнесе оръжия за рекордните близо 12 милиарда евро през 2023 г.

Германия постави нов връх за експорт на оръжие през 2023 година, разрешавайки продажби на стойност над 11.72 милиарда евро, съобщи . Предишният връх от 9.35 милиарда евро, беше подложен през 2021 година В съпоставяне с 2022 година нарастването тази година е 40%, съгласно данни на Министерството на стопанската система, предоставени в отговор на парламентарен въпрос.

Цифрите се отнасят за интервала от 1 януари до 12 декември, през който интервал Германия е одобрила експорт за 6.15 милиарда евро на оръжия и 5.57 милиарда евро на друго военно съоръжение по целия свят.

Повече от една трета от износа на немски оръжия през 2023 година (на обща стойност 4,15 милиарда евро) е за Украйна. През първата година от войната немските оръжейни доставки на стойност 2.24 милиарда евро бяха утвърдени за Киев, в това число системи за противовъздушна защита и тежка артилерия. Тази година главните бойни танкове Leopard 2 бяха предадени след в началото съмнение от немското държавно управление.

Почти 90% от експортираното оръжие е изпратено към страните от Европейски Съюз и НАТО, Украйна и страни, които се третират по сходен метод като страните от НАТО във връзка с контрола върху износа на оръжие - да вземем за пример Япония, Австралия и Южна  Корея.

За по този начин наречените трети страни като Израел, Обединените арабски емирства или Саудитска Арабия немското държавно управление даде зелена светлина за продажбата на създадени в Германия оръжия и друго отбранително съоръжение на стойност 1.18 милиарда евро.

Общите разноски следват превръщане на лявоцентристката ръководеща коалиция в Германия, която възнамеряваше да ограничи износа на оръжие. Обратният завой беше доказан от канцлера Олаф Шолц през февруари 2022 година, малко след нахлуването на Русия в Украйна. Новата политика също по този начин означаваше, че Германия анулира самоналожената възбрана за доставки на оръжия за продължаващ спор.

Израел получи оръжие от Германия на стойност 323.2 милиона евро тази година - към 10 пъти повече, в сравнение с през цялата 2022 година

По-голямата част от над 200-те самостоятелни лиценза за Израел са издадени след терористичната офанзива на Хамас против Израел на 7 октомври. Компонентите за системи за противовъздушна защита и информационното съоръжение бяха главният експорт.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР